“`html
همزیستی انسان و سگ، رازی دیرینه است که دانشمندان را به کاوش در اعماق تاریخ واداشته است. پیوند عمیق این دو گونه از چه زمانی آغاز شده؟ کشفهای جدید، دیدگاه ما را به طور شگفتآوری تغییر میدهند.
تیمی از پژوهشگران دانشگاه آریزونا، به سرپرستی پروفسور لانوئه، با بررسی بقایای باستانی در آلاسکا، به شواهدی دست یافتهاند که تاریخچه این رابطه را به مراتب قدیمیتر از تصورات پیشین نشان میدهد.
راز دوستی دیرینه: انسان و سگ
این تحقیق که در نشریه معتبر “پیشرفتهای علمی” منتشر شده، بر پایه یافتههای باستانشناسی در آلاسکا استوار است. نتایج نشان میدهد که این همزیستی در آمریکای شمالی، دست کم دوازده هزار سال پیش، یعنی بسیار پیشتر از پیدایش خط و تاریخنگاری در این قاره، برقرار بوده است.
پروفسور لانوئه در این خصوص میگوید: «شواهد بهدست آمده، نشان از شکلگیری رابطهای بسیار قدیمیتر از آنچه تا کنون تصور میشد، بین انسان و سگ در قاره آمریکا دارد.» این کشف، نظریههای پذیرفته شده پیشین را به چالش میکشد و فهم ما از این همزیستی باستانی را ارتقا میدهد.
کشف بقایای کهن: نشانهای از دوستی
این پیشرفت علمی با کشف استخوان پای یک سگ بالغ در منطقه “سوان پوینت” آلاسکا آغاز شد. سن این استخوان با استفاده از روش کربن ۱۴، به دوازده هزار سال پیش، یعنی عصر یخبندان، برمیگردد. کشف فسیل آرواره یک سگ ۸۱۰۰ ساله در منطقه “هولمبک هیل” آلاسکا نیز این فرضیه را تأیید میکند. ردپاهایی روی استخوانها، احتمال اهلی شدن یا رام شدن این حیوانات توسط انسان را نشان میدهند.
رژیم غذایی شگفتانگیز: غذای سگهای باستانی
اما جالبترین بخش این کشف، تجزیه و تحلیل شیمیایی استخوانهاست. نتایج نشان داد که این سگها مقدار قابل توجهی ماهی آزاد مصرف میکردهاند. این موضوع بسیار مهم است، زیرا سگهای وحشی آن دوره عمدتا از حیوانات خشکی تغذیه میکردند. بنابراین، رژیم غذایی غنی از ماهی آزاد، وابستگی این سگها به انسان برای تأمین غذا را نشان میدهد.
بن پاتر، باستانشناس دانشگاه آلاسکا، میگوید: «این مدرکی محکم است، زیرا سگهای وحشی به طور طبیعی به دنبال ماهی آزاد نمیروند.»
سگهای اهلی یا گرگهای رامشده؟ پرسشی بنیادی
یافتههای “سوان پوینت” نشان میدهد که انسانها و سگها در آمریکای شمالی پیوندی بسیار نزدیکتر از آنچه تصور میشد داشتهاند. اما آیا اینها نخستین سگهای اهلی این منطقه بودند؟ این پرسشی است که نیازمند تحقیقات بیشتر است. اگرچه این حیوانات به انسان وابسته بودهاند، ممکن است کاملا اهلی نشده باشند و شباهت ژنتیکی کاملی با سگهای امروزی نداشته باشند.
پروفسور لانوئه توضیح میدهد: «از نظر رفتاری، شبیه سگها بودند، زیرا ماهی آزاد توسط انسانها به آنها داده میشد. اما از نظر ژنتیکی با سگهای امروزی ارتباطی ندارند.» ممکن است این حیوانات، گرگهای رام شده باشند نه سگهای اهلی واقعی. این مطالعه پرسش اساسی را مطرح میکند: تعریف دقیق سگ چیست؟ آیا این تعریف بر پایه ارتباط آنها با انسانهاست یا ویژگیهای ژنتیکی آنها؟
همکاری با جوامع بومی: احترامی به تاریخ و فرهنگ
این پژوهش، نتیجه همکاری درازمدت با جوامع بومی دره تنانا در آلاسکا است. مشورت با شورای روستای هیلی لیک و نماینده مردم بومی منداس چاآگ، برای اخذ مجوز آزمایشهای ژنتیکی روی نمونهها، ضروری بود. پژوهشگران همواره بر اهمیت همکاری و احترام به فرهنگ و تاریخ بومیان تأکید دارند.
اولین کامبز، یکی از اعضای روستای هیلی لیک و باستانشناس، میگوید: «حتی اگر این یک کار کوچک باشد، اما اهمیت زیادی دارد که اجازههای لازم به درستی گرفته شود و به افرادی که در آن سرزمین زندگی میکنند، احترام گذاشته شود.»
پیوندی فراتر از زمان
این کشف بار دیگر نشان میدهد که رابطه میان انسان و سگ، باستانی و پایدار است. در دره تنانا، این رابطه هزاران سال ادامه داشته و جزئی از هویت فرهنگی مردم این منطقه است.
این پژوهش یادآور آن است که پیوند میان انسان و سگ بسیار کهنتر از آن چیزی است که تصور میکردیم – پیوندی بیزمان که فراتر از مرزهای جغرافیایی است.
مقاله در مجله “پیشرفتهای علمی”
“`